Pengikut

Sabtu, Disember 24, 2011

JAMBATAN KALUMPANG : Dulu dan Kini

Sumber Photo : Discover Tawau


Jambatan yang merintangi Sungai Kalumpang ini terletak berhampiran dengan Giram Estate. Mula dibina pada 1965 oleh Jabatan Kerja Raya yang dibantu oleh Skuadron Ke-3 Askar Jurutera Malaysia.

Selasa, Disember 20, 2011

Jumaat, Disember 16, 2011

KOTA MONACO / KUNAK - 1970






Selepas tiga bulan buat nescafe pekat tiap pagi untuk mengurangkan kebosanan, 'busy doing nothing' di bengkel radio KD Sri Tawau, CPORM Chan memberi peluang aku pergi ke Kunak kerana LCM S.O.S - alat kuminikasi HF transceiver GR410 'konk'



Jam 9 pagi aku menaiki trak askar dengan membawa Tool box dan sebuah alat transceiver yang sudah disiapkan. Jarak antara Tawau dan Kunak bukanya jauh sangat tapi oleh kerana belum ada jalan raya, lebih 6 jam terhangguk-hangguk dalam trak. Kalau jalan merah batu kerikil suda dikira baik, ini jalan lori balak, naik bukit dan turun bukit.


Sampai di Kunak, kawan seangkatan - ABSM Rahim 'Jeibon' - sudah sedia menunggu. Petang itu juga tugas selesai. Dan selebihnya, makan tidur sementara menunggu LCM belayar balik ke Tawau.


Malam hari, setelah makan ration askar (sekali sekala menyelerakan), Rahim mengajak aku bersiar-siar di 'Kota Raya Kunak'. Walaupun tempat ini lebih teruk dari Tawau, tapi aku difahamkan, hampir setiap malam penduduk berhimpun di sebuah dewan menghabiskan masa dan hasil keringat.


Insiden paling manis malam itu apabila rahim menonjolkan aku menggati caller yang asyik kena 'boo' oleh oram ramai kerana bukan sahaja lembap tapi juga selalu tersilap - 66 disebut 99, 69 jadi 96. Cadangan Rahim diterima baik oleh orang ramai (bukannya ramai sangat pun). Berdasarkan mendengar pengalaman cara caller menghias nombor dengan bunga-bunga semasa di Tawau, aku pun mencuba kebolehan. Belum habis satu round, peserta sudah kegembiraan kerana persembahan dariku jauh berbeza dari orang tempatan yang hanya menggunakan satu bahasa - tanpa bunya.


Mengimbau cara membangkitkan suspen peserta yang menunggu line atau house dan jackpot, terasa semua mata tertumpu kepadaku.


Tidak cukup sekadar bunga, ada pulak pause...two, senyap sekejap dan peserta riuh meneka malah ada yang menjerit konon sudah penuh line dan houes, tapi bila disambung, two fat ladies... yang lain pula menjerit. Diimbau-imbau, macam baru semalam ia berlalu.


Apa pun malam itu berpuluh ringgit jugalah..... upah satu call satu ringgit, duit orang Kunak masuk ke kocek.


Teringat berkenalan dengan saudara Rahim, seorang pemuda Sabah yang di fahamkan adalah anak seorang ahli Perlimen. "Patutlah loaded... mampu miliki dan bebas membawa pistol" fikirku.


Menggeletar suara meng-up atau menyebut follow dalam permainan table money malam itu. Kesudahannya, anak MP ini kering kontang dan tumpang tidur di LCM.


Masa di Kunak ini jugalah aku mendengar pelbagai cerita aneh.....


'Kalau diajak perempuan tempatan balik ke rumah, kau fikir panjang sebelum ikut', dia mengingatkan kami.


Kehebatan ilmu orang tempatan sudah pernah aku ceritakan. ABSM Salleh yang ligat mengentel kepala mancis ketika KD Sri Kedah singgah di Tawau tahun 1967, dia tersentak apabila t***rnya senak dijentik serentak dengan sudip macik gado-gado mengetuk kuali.


Di Kunak kisahnya berlainan, kerana sudah jatuh hati, seorang anggota tentera darat mengikut pelawaan anak gadis tempatan balik ke rumah. Sesampainya dia tersentak dan terus berpatah balik kerana terpandang anggota kelamin sendiri tergantung di muka pintu. Dilain ketika pula, anggota lain yang ikut balik ke rumah terkejut apabila disuruh bapa gadis membuka sendiri makanan di bawah tudung saji. Pucat lesi wajahnya melihat alat kelamin sendiri jadi hidangan diatas pinggan.


Selepas tiga malam bercuti di Kota Monaco atau Kunak, aku balik bersama LCM ke KD Sri Tawau dengan kenangan manis - menjadi caller permainan tombola - yang segar hingga ke hari ini.



P/S : En. Utuh adalah pesara TLDM yang pernah bertugas di KD Sri Tawau dalam tahun 60an dan 70an...


sumber : Utuh Paloi Banjar Blog

Sabtu, Disember 10, 2011

KG. KUNAK JAYA



Terbahagi kepada tiga buah perkampungan yang utama iaitu Kg. Kunak Jaya Laut, Kg. Sri Bayu dan Kg. Buang Sayang. Kini kawasan Kampung Kunak Jaya mengalami pembangunan yang amat pesat dek kerana menjadi tumpuan industri Minyak Sawit, Perkayuan dan Rumpai Laut.

Disamping itu juga kawasan pesisir pantai juga menjadi pusat penternakan ikan yang utama disamping sebuah kawasan pantai yang amat digemari oleh masyarakat setempat untuk berkelah, iaitu Pantai Buang Sayang.

P/S : orang Kunak Jaya kasih tambah info ya......

Jumaat, Disember 09, 2011

Restoran Vui Kee @ Kunak

Kunak is a tiny little town situated on the East shore of Sabah, merely 80KM away from Tawau, all surrounded by nothing else but palm tree. However everytime I pass by kunak I was attracted by the big prawn statue at one of the round-about here.

This must be related to the town, as one of their income source other than palm oil plantation and industry. Then it come to a oppurtunity for me to clarify it when i visited Restoran Vui Kee, a seafood restaurant at Kunak. I was told that not far from here there are a numbers of prawn farm, which already become one of the major supplies of tiger or yellow prawn in Sabah! Ok, lets taste the freshness of local grown prawn today =)

Vui Kee is located at Kunak Square....mm... how do i describe this place ? Maybe to say that there is a row of shop house near a junction between Federal Road which connects Tawau and Lahad Datu, and the road to Kunak Town. Another clue is, this place is not far from Kunak Hospital.


Prawn cooked in butter sauce, not complain because the prawn a really fresh and don't have the annoying smell of "baja ikan" !( fish feed ).


Free range chicken, very meaty and chewy. Nice !



FOODIOT'S POINTS : 88%

Food : 23/25 (Good for the prawn, above average for the rest)
Environment : 20/25 (Clean)
Service : 22/25 (Friendly, helpful)
Price : 23/25 (3 dishes for 2 person, RM45)

SERVE NO PORK

PHONE : 089 - 851152

ADDRESS :
Restoran Vui Kee,
Lot 2375, Kunak Square,
91207 Kunak Sabah.

Source : Tomatotree , foodiotkk.blogspot.com

Khamis, Disember 08, 2011

PANORAMA DAERAH KUNAK ( BHG. 13 )




Sumber Photo : Jabatan Perancangan Bandar dan Wilayah (Sabah)


Ini adalah photo pesisiran pantai yang utama di Daerah Kunak, Sabah. Photo ini telah diambil dari udara oleh sekumpulan penyelidik dari Jabatan Perancangan Bandar dan wilayah negeri Sabah pada tahun 2005 yang lalu.


P/S : Carik kamu mana rumah si uyung......

Isnin, Disember 05, 2011

Bukan Kubu tapi Kaki Tangki Air....WHAT!!!!

Sedih dan sedikt lucu apabila objek longgokan batu ini yang penulis sangkakan adalah Kubu rupa-rupanya adalah bekas tapak sebuah tangki air sahaja huhuhuhu.... Klik disini untuk artikel sebelumnya.

Berikut penjelasan dari seorang pengiram bernama mtsy1883 :

" Untuk pengetahuan anda, ini bukannya apa-apa kubu peninggalan tentera Jepun. Ini cuma kaki tangki air pemilik kebun ini. sebahagian batu-bata itu memang diambil dari Mostyn dan sebahagiannya dari tapak perumahan Taman Kunak Kaya. dan besi yang terdapat diatas tembok itu adalah bekas landasan kepunyaan Arwah Datuk Panglima Salim Bacho...."

P/S : Bikin samangat sajak weii..!!

Sabtu, Disember 03, 2011

Menambah Lorong Mendaki di Jalan Bukit Kunak



Satu lagi projek JKR (Jab. Kerja Raya) Daerah Kunak yang harus diberi pujian, kerana keperihatinan jabatan tersebut terhadap keperluan pengguna jalan raya dalam menambah baik jalan sedia ada. Jalan yang dimaksudkan ialah Jalan Baturong sehingga Jalan Tingkayu Kecil.

Laluan tersebut yang kini dalam pembinaan bagi melebarkan jalan untuk menyediakan satu lorong pendakian (Climbing lane) bagi kenderaan berat seperti yang terdapat sekarang di jalan Sungai Tingkayu - Baturong. Laluan ini juga dikenali oleh penduduk Kunak sebagai "Jalan Bukit Ular" , kerana jalan berliku-liku dan berbukit.

Pada masa lalu laluan ini telah menjadi medan kepada beberapa insiden kemalangan tragik yang pernah berlaku di sepanjang laluan ini. Laluan ini sememangnya sangat merbahaya yang boleh mengakibatkan kemalangan jika pemandu dan pengguna jalan raya kurang memberi tumpuan dan leka dalam pemanduan di jalan ini.

Melalui pengalaman dan pemerhatian penulis sendiri, kenderaan yang selalu terlibat dalam kemalangan di laluan Bukit Ular ialah kenderaan-kenderaan yang dipandu oleh pemandu dari luar Daerah Kunak. Pendapat penulis kecuaian adalah lebih besar berlaku oleh pemandu-pemandu yang jarang dan tidak pernah memandu di jalan ini, ini pemandu yang kerap menggunakan laluan ini sudah pasti tahu selok belok keadaan jalan tersebut dan sudah pastinya mengambil langkah berjaga-jaga dan memberi tumpuan yang lebih ketika melalui jalan tersebut.



Selain faktor jalan yang berliku-liku, jalan ini juga terlalu gelap pada waktu malam kerana sepanjang laluan tersebut tidak terdapat sebarang lampu jalan disamping kawasan sekitar adalah kawasan Ladang kelapa sawit. Pada waktu-waktu tertentu jalan tersebut akan mengalami kesesakan terutamanya apabila terdapat kenderaan berat seperti lori besar mempunyai muatan yang sedang mendaki, perkara ini sekali gus menyebabkan kenderaan-kenderaan yang lain terpaksa menunggu dan mengambil masa untuk memotong lori-lori berkenaan dan kadang kala boleh menyebabkan pemandu berasa tertekan kerana kenderaan yang dipandu terlalu perlahan.

Pamandu yang tidak sabar akan mengambil langkah yang salah dengan memotong sesuka hati dan ini boleh menyebabkan kenderaan yang dipandu bertembung dengan kenderaan dari arah bertentangan. Jalan ini juga merupakan jalan utama yang menghubungkan daerah-daerah di pantai timur Sabah seperti Lahad Datu, Kunak, Semporna dan Tawau.

Projek menambah laluan pendakian tersebut dijangka siap akhir tahun ini. Semoga dengan siapnya laluan ini nanti akan mengurangkan risiko kemalangaan di laluan ini dimasa hadapan. OLEH : Junaidi Jaimi.

Jumaat, Disember 02, 2011

Lagi Foto KFC di Kunak........

Sumber foto : Ibrahim Tabir & Jack Jadeyplanet






P/S : Khabarnya sejak pembukaan cawangan restoran ini....jalan-jalan utama di sekitar Kunak Plaza mengalami kesasakan yang teruk...juga stock ayam di restoran tersebut dikhabarkan habis selang beberapa jam ia buka....wauuuuu....amazing...!!!

Sabtu, November 26, 2011

KFC Kini Ada di Kunak


Setelah bertapak lebih 38 tahun di negara ini, akhirnya cawangan Restoran KFC (Kentucky Fried Chicken) telah sampai di bumi Kunak yang bertuah ini. Kini dikhabarkan restoran yang pertama seumpanya di Kunak ini akan dibuka secara rasminya pada hari ini 26hb. November 2011.


Dijangka dengan pembukaan restoran ini akan menambahkan lagi daya penarik buat warga setempat untuk sama-sama berkunjung ke Pekan Kunak dan dengan sekali gus mungkin akan merancakkan lagi sektor ekonomi di daerah ini, manalah tahu kan...esok lusa McD dan Secret recipes pun mau bukak juga sini.....


Lokasi restoran ini adalah terletak di Premis Kunak Plaza berhadapan dengan Milimewa Superstore....siring jalan kalu mo pigi Pangi.....


P/S : Lepas ni matai la...karang pulang nanti adalah anggota saund2 nanti.......sambil mata2 diorang manyingnal pigi sana.....huhuhu....

Khamis, November 03, 2011

Selasa, November 01, 2011

BOHAYAN LOG POND IN COLOURS 60s

Ini adalah photo tahun 1960-an Kapal Blue Funnel Line yang sedang memunggah kayu balak di pusat pengumpulan balak di Pulau Bohayan kira-kira 7.8 batu nautika dari timur laut Pekan Kunak. Pada ketika itu kawasan ini memang menjadi antara pusat pembalakan yang utama di Negeri Sabah yang diurus tadbir oleh British Borneo Timber Company (BBT).

Sumber : Farawell to the China Boats ( John Marshall )

P/S : lagi artikel berkaitan disini

Selasa, Oktober 25, 2011

Hitam Putih Pasar Minggu Kunak

Pagi minggu pigi manyallam rombengan


Singgah sebentar di tepi jalan menjahit kasut


Mamakku pesan jangan lupa beli sayur sama Panggik kayu buat tompek


Dairek pigi beli mee tauhu tullul sambil bejalan makan aiskrim si angkol


Oh Daerahku aromamu amat ku rinduai....


Related Posts with Thumbnails